Copyright | Vassiliki Karayanni
logo

Συνέντευξη στο polismagazino.gr

Βασιλική Καραγιάννη: «Η αγάπη για την όπερα και η ανακάλυψη του ότι διαθέτω φωνή για τον χώρο της όπερας, έγινε κατά την διάρκεια της φοίτησής μου στο ωδείο»

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Πρώτο μου μουσικό άκουσμα ήταν ο ήχος του ακορντεόν που έπαιξε ο μπαμπάς μου όταν με υποδέχτηκε στο σπίτι νεογέννητη από την κλινική. Έκτοτε το λάτρεψα και ήθελα να μάθω πράγμα που έκανα αργότερα. Είναι το πρώτο μου πτυχίο σε νεαρή ηλικία των 14. Ωστόσο μου άρεσε επίσης από μικρό παιδί να τραγουδώ όλη μέρα. Μου είχαν και σχετικό παρατσούκλι. Οι πρώτες πρώτες εμφανίσεις μου ήταν στις μαθητικές συναυλίες του ωδείου στο πανέμορφο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας, 7 ετών η πρώτη. Και στη συνέχεια τραγουδώντας, πάλι εκεί, στα 16 Ληντερ του Σούμπερτ. Ακόμα θυμάμαι το άγχος μου αλλά και το δέος μπροστά στο κοινό. Το αντιμετώπιζα πολύ σοβαρά και με μια ωριμότητα σαν να ήμουν επαγγελματίας.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Θα ήθελα σίγουρα να βρεθώ επί σκηνής με τον Jonas Kaufmann ή τον Juan Diego Florez.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Ξεκίνησα μουσική από πολύ μικρή μαθαίνοντας Ακορντεόν και αργότερα Πιάνο σε ωδείο της Πάτρας από όπου και κατάγομαι. Η αγάπη για την όπερα και η ανακάλυψη του ότι διαθέτω φωνή για τον χώρο της όπερας, έγινε κατά την διάρκεια της φοίτησής μου στο ωδείο. Έκτοτε ήξερα ότι αυτό είναι που θέλω να ακολουθήσω στη ζωή μου. Έκανα τον πρώτο μου ρόλο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας ως μαθήτρια σε όπερα του Σπ. Σαμαρά. Και από την στιγμή που πήρα το δίπλωμά μου και μετά από ακρόαση ξεκίνησα συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και σχεδόν αμέσως με μεγάλους ρόλους. Ακολούθησαν σύντομα συνεργασίες με μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου κατ’ επανάληψη, Βασιλική Όπερα της Δανίας επίσης κατ’ επανάληψη, Κωμική Όπερα Βερολίνου, Σαν Κάρλο Νάπολης, Δημοτική Όπερα Φλωρεντίας, Σαν Κάρλο Λισσαβόνας, Όπερα του Τόκυο, Όπερα του Ντίσελντορφ, εμφανίσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ρώμη, κ.ά. Σαφώς υπήρξαν επιρροές κυρίως θετικές. Κατά κύριο λόγο αυτή της δασκάλας μου Βαρβάρας Γκαβακου, του βαρύτονου Γιοζεφ Μετερνιχ στο Μόναχο, του μαέστρου Αντονιο Παπανο.

Σας «τρομάζει» η επιτυχία ή η αποτυχία;

Την αποτυχία προτιμώ να την προλάβω προτού συμβεί… Η επιτυχία είναι «επικίνδυνη» ειδικά στο ξεκίνημα για τον κύριο λόγο ότι μπορείς εύκολα να παρασυρθείς από αυτήν και να οδηγηθείς σε λάθος επιλογές, ρεπερτορίου κυρίως. Ωστόσο η επιτυχία μπορεί να γίνεται συνεχές κίνητρο για να εργάζεσαι σκληρά για να την κρατήσεις. Όχι όμως ως αυτοσκοπός. Αλλά ως κινητήριος δύναμη για να ανακαλύπτεις τις δυνατότητές σου και να γίνεσαι καλύτερος.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;

Συνεργασίες που ονειρεύομαι είναι κυρίως για θέατρα που δεν έχω ακόμα τραγουδήσει. Π.χ. θα ήθελα να τραγουδήσω στην Όπερα του Παρισιού και στην Κρατική Όπερα της Βιέννης.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Μάνατζερ στην Ελλάδα για τον τομέα τις όπερας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν καλλιτεχνικά γραφεία που κλείνουν συνεργασίες κυρίως με μουσικούς ορχήστρας, μαέστρος ή ορχήστρες. Όχι όμως τραγουδιστές όπερας Έλληνες προς το εξωτερικό ή ξένους προς τα εδώ. Για τις συνεργασίες μας στο εξωτερικό έχουμε ξένους μάνατζερς.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Στις επόμενες μου εμφανίσεις περιλαμβάνονται: ο ρόλος της Αμίνα στην όπερα η Υπνοβάτιδα του Β. Μπελλίνι στην εναρκτήρια παράγωγη της Εθν. Λυρικής Σκηνής τις επόμενες μέρες, συναυλία μου στην Musikverhein στην Βιέννη τον Νοέμβριο, 2 συναυλίες με το Johann Strauss Ensemble με Βαλς του Στράους στο Μέγαρο Μουσικής αρχές Δεκεμβρίου, η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 30 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο επίσης, ο ρόλος της Αντέλε στην Νυχτερίδα του Στράους στην Λυρική Σκηνή τον Μάρτιο, Τραβιάτα του Βέρντι στο Σιάτλ το 2021 κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στο polismagazino.gr

  • Share